Basket med smak fra Iran

Tusen hjertelig takk til Monireh og Seyedeh for nydelig kveldsmat i kveld. I dag spiste vi Zereshk polo med Morgh

Dagens helter er Monireh Joon og Seyedeh Nouzan. Monireh er fra Sarayan, en bydel av Mashhad, sør i Iran. Seyedeh kommer fra Bandar Anzali ved Kashmir, Nord i Iran. Disse damene kan, slik som Rukiye Atsiz og Mefruse Okutan virkelig å lage mat. For en fryd for oss som ble servert mat i dag.

Det som var så morsomt, er at denne retten lages på litt forskjellig vis i sør og i nord. Og i dag tror jeg mange fikk en ny opplevelse, nemlig ekte safran, plukket av Monireh´s mor.

Monireh er oppvokst på en gård, hvor hennes mor dyrker safran. 1 gr av denne safranen ble brukt i kveld, og det var en fantastisk opplevelse, både i lukt og farge.

Jeg skulle ønske at dere kunne lukte ut i fra bildene, og vi må påstå at dette var noe helt annet enn det vi kjøper på apotek her hjemme.

I tillegg hadde hun med zereshk, som var disse små bærene som ble blandet med risen. Fantastisk på smak, litt lik gojibær. Denne busken var en vanlig plante i middelalderens klosterhager, og nå vokser den i Sør- og Mellom-Europa, samt i Anatolia, Kaukasia og Nord-Iran.

Jeg tror jeg kan snakke for alle når jeg påstår at dette var en fantastisk god mat. Tusen hjertelig takk, og jeg tror bildene taler for seg hvor takknemlige vi er og hvor god maten var.

Kveldsmatprosjektet Basket med smak fra hele verden, er muliggjort med midler fra Idrettsrådet

Skribent: Andreas Noteng

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *