Basket med Smak fra hele Verden

Mat skaper kontakt mellom mennesker, bare ta en titt på verdens matmarkeder.

I Sørsia Basketballklubb har vi et prosjekt som vi kaller Basket med Smak fra hele Verden.
Prosjektet har som formål å skape kontakt mellom foreldre og barn, større fellesskap og mangfold, og å forebygge utenforskap i idretten.

Vi er en klubb hvor vi har over 62% medlemmer med minoritetesbakgrunn,


Ved å få presentert sitt eget lands mat, og servere den for mange foreldre med sine barn i klubben,  har vi alltid ment at vi får til den gode samtalen, det gode fellesskapet og gleden det gir det å dele et godt måltid sammen.

I vår klubb er det derfor obligatorisk å inkludere, knytte bånd, bli kjent, forstå hverandre, bli trygge og bli bedre sammen gjennom et måltid i prosjektet Basket med Smak fra hele Verden.

De to siste torsdagene har vi gjennomført  våre første Basket med Smak over hele Verden etter covid-19 stenging


Vi har denne gangen fått servert mat fra Phillipinene ved Fenny Mathisen, og fra Thailand fra Nuch Mittet.

Fenny kommer fra Laguna, en stor by et par timer fra hovedstaden Manila. Laguna har Phillipinenes  største innsjø, Laguna de Bay, som også er den tredje største innsjøen i Sørøst Asia.
Hun kommer fra en gård som dyrket grønnsaker og frukt, og hadde husdyr som geiter, hester, høner og hunder. Fenny lærte å lage mat etter sin mor, som utelukkende laget hjemmelaget mat.

Nuch kommer fra Thailand, og har lært kokkekunsten fra sin mor, søster og er selvlært.
Mat fra Thailand er kjent for mye kokosmelk, mye krydder og grønnsaker.
Som damene beskriver, så er det noen forskjeller mellom Thai og Phillipinsk mat. Phillipinsk mat er en god blanding mellom kinesisk og spansk mat, og er ikke opprinnelig asiatisk sier Fenny.
Thaimat er helt unik og egenartet, og hvor det brukes langt mer krydder, chilli med mer.


Maten og stemningen var fantastisk, og disse damene har stått på i kjøkkenet i mange timer foran hver kveld. En fantastisk innsats fra disse to.

Vi spurte dem om hva som var det beste med å lage kveldsmat for spillerne og deres foreldre, og da sier de at de synes det er kjempekoselig, og at alle setter så stor pris på hva de gjør, og at det er fantastisk å få oppleve hvordan maten fra forskjellige land smaker.


Denne gangen var vi også heldig å ha fysioterapeut Magnus Erlien Myrvold, som ga en grundig gjennomgang, både i praksis og teori om skadeforebygging i sporten vår.
Dette var matnyttig for både stor og liten, og foredraget var til både foreldre og barn, spillerne har et ansvar om å tenke egen helse, og foreldre for å veilede barna og ha noe kunnskap om dette.
Magnus vil være tilgjengelig noen andre kvelder også, og vil ha noen flere økter med spillere utover sesongen på banen.

Tusen takk for to fantastiske kvelder til dere som hjalp til, og spesielt Fenny og Nuch som brukte mange mange timer på å forberede, og takk til alle som møtte opp og var med og skapte magien og fellesskapet.
Også takk til Idrettsrådet som gjør dette mulig.

Hvilket land blir presentert neste gang?

Siri Refsnes
-styreleder-

Land presentert hittil i prosjektet

Tyrkia
Iran
Phillipines
Thailand

Skribent: Torkild Ulvøy Resheim